Mässlingen

Lite info om sjukdomen som lilleman har.

Vad är mässling?
Mässling är en av de mest smittsamma virus-sjukdomar man känner till. Den orsakas av ett virus som kallas morbillivirus. Mässling räknas som en av de mest obehagliga och farliga av de barnsjukdomar som ger utslag. Detta grundar sig på de komplikationer som kan drabba barnet.


Hur smittar mässling?

Smittan överförs via droppsmitta, och även om den sjuke isoleras kan sjukdomen spridas från rum till rum. Alla som inte har drabbats av sjukdomen tidigare kan smittas. Ett undantag är helt späda barn, upp till 4 månaders ålder, som skyddas av moderns antikroppar om hon tidigare haft sjukdomen.

Om du har fått mässling så kan du smitta från 8 dagar efter det att du själv har smittats, innan sjukdomen har brutit ut, tills utslagen har försvunnit eller minst 5 dagar efter sjukdomsutbrottet. Mässling smittar inte via föremål eller friska personer.

Hur känns sjukdomen?

Inkubationstiden, tiden från att man smittats tills det att sjukdomen brutit ut, kan variera, men 1-2 veckor är det normala. Efter ungefär 2 veckor får man feber på omkring 39 grader, snuva, hosta, röda ögon och man blir ljuskänslig. Man kan också få ömma, svullna lymfkörtlar på halsen, hosta och ont i halsen. I underkäken vid kindtänderna kan grå utslag, stora som sandkorn, uppstå. Dessa kallas Kopliks fläckar och kommer innan utslagen visar sig.

Efter 3-4 dagar sjunker kanske febern, men den stiger snabbt igen samtidigt som man får utslag. Dessa kommer oftast först runt öronen, och sprider sig ner över kroppen och benen under ett till två dygn. Prickarna är till en början ganska små, ett par millimeter, men blir snabbt dubbelt så stora och börjar att flyta samman. De har en högröd färg. Febern, som kan vara upp till 40 grader, kan hålla på ett par dagar. Sedan sjunker den igen och utslagen försvinner, men de kan efterlämna några bruna prickar. En vecka senare är barnet friskt igen.

Barn som har haft mässling får komma tillbaka till daghemmet först när de har blivit friska. Febern skall vara borta. Efter att ha haft mässling är man immun mot sjukdomen för livet. Barn som smittas när de är under ett år bör få en immunglobulinspruta inom fem dygn efter att de smittats.

Idag får man ett MPR-vaccin, som bland annat fungerar emot mässling, när barnet är 18 månader respektive 12 år gammalt.


Framtidsutsikt

Om tillståndet förvärras och febern är hög en längre period skall läkare kontaktas. Man skall försäkra sig om att det inte har tillstött komplikationer som till exempel lunginflammation, öroninflammation eller infektion i nervsystemet . Detta inträffar lyckligtvis mycket sällan och är därför snarare ett undantag än en regel.

Om man planerar att bli gravid är det viktigt att veta om man har haft mässling. Mässling under graviditeten kan medföra en infektion hos fostret och i värsta fall missfall. Om man inte är säker på om man har haft mässling kan man kontakta läkare och få en vaccination.

Hur behandlas mässling?

Behandlingen är sängliggande i ett svalt rum där det inte är för mycket ljus. Hostmedicin och febernedsättande medicin får endast ges efter ordination av läkare.

Skriven av: Per Grinsted, allmänläkare
Granskad av: Anders Berg, överläkare, specialist i barnmedicin och barnallergolog



Nu sover Love igen, själv faktiskt. Det känns väldigt skönt för mig som faktiskt kan sitta själv och kika lite tv eller surfa lite. Anldedningen till att han sover själv är för att hans nästäppa börjar försvinna, då kan han sova själv i vår säng med lite uppbullning av en kudde.

Om fem minuter börjar, I en annan del av köping som jag ska kika på!

Ha en trevlig kväll allesammans!

Kram kram


Kommentarer
Postat av: Mami

Det var en intressant läsning om mässlingen.Jag undrar har M's pojke hunnit blivit vaccinerad? Annars kanske han blivit smittad.Du ska kanske prata med henne i så fall.Vad bra att det börjar att bli bättre,ni har gjort det bra, det finns inget värre än när man inte får sova. Ni är ett bra team..Kram Mamma..

2008-02-18 @ 09:26:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0